Євген Коновалець – світило України

Днями учні Самбірської гімназії відвідали музей Євгена Коновальця у Зашкові.

/Files/images/IMG_2486.JPG

Євген Коновалець народився 14 червня 1891 р. в с. Зашків (Жовківський район Львівської області), убитий співробітником НКВС П.Судоплатовим 23 травня 1938 р. у м.Роттердам , Нідерланди). Полковник армії Української народної республіки , командир Української військової організації , голова Проводу українських націоналістів, перший голова Організації українських націоналістів.

/Files/images/IMG_2439.JPG

Гімназистів зацікавив той факт , що Євген Коновалець будучи студентом Львівського університету прийняв прийняв «бойове хрещення», коли був заарештований як активіст молодіжної фракції Української національно-демократичної партії, що виступала за українізацію вищої освіти в Галиччині.

/Files/images/IMG_2421.JPG

В музеї на стінах розміщені фотографії, гімназійна та військова форми Коновальця. А в повітрі витає дух патріота, який любив Україну .

/Files/images/IMG_2461.JPG

На честь дня народження Коновальця у його рідному селі проводиться національно-патріотичний фестиваль під назвою «Зашків – земля героїв». Так само там встановлений пам’ятник Коновальцю, а в його будинку – музей.

Учні Самбірської гімназії мають прекрасні приклади в історії України, тож ростуть мудрими і цілеспрямованими патріотами своєї держави.

Кiлькiсть переглядiв: 119

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.