Людина, яка була театром

«Людина, яка була театром», - ці слова О.Дейча стали провідними на святочній академії, яка була присвячена 130- річчю з дня народження Леся Курбаса. На урочистості з цієї нагоди в будинку «Просвіта « зібралась творча інтелігенція - шанувальники таланту нашого земляка. Були запрошені і учні 5-Б класу Самбірської гімназії , які про нелегку долю видатного режисера-реформатора української сцени , театрального діяча, палкого патріота знали з уроків художньої культури, з екскурсій у музей Л.Курбаса та до пам’ятника йому, які проводила вчитель Козінцева Н.К. Доля велета духу стала нам близькою.

На урочистому заході ми ще більше дізналися про творчу спадщину, про нелегке життя, творчий доробок цієї талановитої людини, яку не зломили навіть Соловки. Кожен виступаючий по- своєму стверджував, що з Лесем Курбасом прийшла нова доба в український театр. Особливо хвилюючими були спогади п.О.Сумарук та п.З.Пандюка про їхню поїздку на печально звісні Соловки, де загинув Курбас. Як завжди, емоційно про життєвий і творчий шлях режисера та про роль Самбірської філії музею Л.Курбаса у збереженні пам’яті про нього розказала в.о.директора Л.Тепла. Кандидат мистецтвознавства , лауреат Премії ім.Леся Курбаса 2007-2008 р. Ірина Волицька поділилася спогадами про нелегку творчо-пошукову роботи та захист дисертації з акторсько-педагогічної та подвижницької діяльності Курбаса. Було ще багато цікавих виступів, спогадів , які супроводжувались добіркою світлин, виступами ведучих , музикою.

Ця творча зустріч допомогла нам ще краще зрозуміти всю велич нашого славного земляка, який залишив яскравий слід не тільки в театрі і кіно , але й в суспільному житті України. Нам всім не зрадив свого покликання , не зрікся рідної мови, своїх поглядів на розвиток українського театру . Хоча кати розстріляли Л.Курбаса, але не вбили його правди , яка вселяє віру в перемогу українського духу .

Учениця 5-А класу Самбірської гімназії

Шевців Анастасія

Кiлькiсть переглядiв: 118

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.