А Він за нас з хреста моливсь

Сучасна молода людина живе у надзвичайно насиченому інформаційному просторі . І часто можемо зауважити той факт, що молодь не в змозі до кінця визначити , як поводити себе у навколишньому світі. Завдання учителів – допомогти дитині не розгубитись у соціумі, навчити аналізувати інформацію , не втратити індивідуальність.

Людина інколи робить необдумані кроки , вчинки , які немов затьмарюють їй очі. Вона вже не може правильно оцінити ту чи іншу ситуацію. Як наслідок, обирає зло, яке дуже часто маскується під добро. Щоб цього не сталось, потрібно заглибитись у своє життя, пізнати себе, проаналізувати думки, вчинки.

Христова Церква для переосмислення пріоритетів визначила сорокаденний піст. Це час, щоб навчитись по-іншому дивитись на навколишній світ, ближніх, а особливо на самого себе. Саме таку ціль у проведенні тижня основ християнської етики «Відкриймо двері для Ісуса Христа» у Самбірській гімназії ставила собі і я, як Учитель . З волі Божої цей тиждень співпав із проведенням Святої місії у храмі Різдва Пресвятої Богородиці , на якій побували учні та учителі гімназії.

20 березня у гімназії була проведена віршована Хресна дорога. Кожне слово, що звучало з уст старшокласників , пронизувало серце і душу слухачів і змушувало задуматись. Не було жодного байдужого гімназиста , котрого б не торкнули слова Хресної дороги .Вслухаючись у кожне слово Хресної дороги , вони могли зрозуміти своє духовне місце ким я є: Юдою, який зраджує ближнього, Петром, який відрікається, чи Семеоном, котрий допомагає нести хрест, а чи Веронікою , яка подає Христові хустину.

Протягом тижня кожен клас гімназії працював над Біблійною цитатою, на основі якої готувались стінгазети, проекти. Роботи учнів дивували своєю винахідливістю і творчістю. Особливо хочу відзначити роботу учня 3(7)-А кл. Запотіцького Марка, повз котру неможливо пройти не зупинившись і не задумавшись : як мене змінює Боже Слово. Також була проведена виставка малюнків на тему «Біблія очима дітей». Учні відтворювали ті Біблійні історії, котрі їм найбільше запам’ятались.

Кульмінацією тижня основ християнської етики був захід «А Він з хреста за нас моливсь». Учні та учителі гімназії вкотре роздумували над значенням хресної смерті Ісуса.

Захід розпочався віршем Ліни Костенко «Шлях на Голгофу» , який не лише прочитала, але й «пережила» Ярема О.М., учитель зарубіжної літератури. Ведучі (Костюк Н. (6-А кл.) та Бобак О. (4-А кл.) наголосили на значенні імені Ісуса Христа, котре вже понад два тисячоліття лунає над світом . Нагадали присутні, з якого моменту все розпочалось – із приходу Архангела Гавриїла до Діви Марії. Про цю подію було відтворено у сценці «Благовіщення Марії». У ролі Марії – Біла Марта (6-Б), у ролі Архангела Гавриїла – Хавко Денис (2-А). На сцені – три дерева , котрі відіграли вагому роль у житті Христа. Притча була цікавою у виконанні Висоцької Х. (5-А), Гудзя А., Павлишина С., Ладичука Д. (учні 1-Б кл.), Лехновського О., Опалака О. (5-А), Хилинського В. (5-Б) . Як маленькі , так і великі дерева пояснили, що перше дерево хотіло стати скринькою для коштовності, проте стало яслами для тварин , у них лежав новонароджений Ісус. Друге дерево мріяло стати прекрасним парусником, проте стало рибальським човном, у якому Христос з учнями подорожували. Третє дерево не мало якихось особливих мрій, проте стало хрестом , на якому розп’яли Ісуса Христа.

Ведучі наголосили, що розп’яття і смерть Христа є найважливішою і найжахливішою подією в історії людства . Прозвучали вірші «Страждучий Христос» - (Сілецький І. (6-А)); «Голгофа . Навкруж народ» - Костюк Н. (6-А) , «Я бачу ту картину» - Дундер П. (5-А). Прозвучали страсні пісні «Чи ти був на Голготі», «Будь із нами», «Голгото», «Коли на очі котиться сльоза», у виконанні Кульчицької Ю. (4-А), Білої М., Сенкальської М. (6-Б).

Причиною хресної смерті Ісуса Христа є наші гріхи . Глядачам була представлена сценка «Серце чисте створи в мені, Боже» . Витівська М., Горбацьо Н., Зубар А., Буряк Н., Гриник Ю., Деркач М., (5-А), Половчак Ю.(4-А) – показали, як легко людське серце засмічується різними гріхами, проте Боже слово змінює його та очищує.

Час Великого посту є чудовою нагодою, щоб заглянути у наші душі, обмити від бруду гріха. Допускаючись гріха , ми часто звинувачуємо когось, якісь обставини, хочемо змінити їх , проте Христос хоче, щоб змінились ми. Охрестившись, стали християнами, а це не є якоюсь ідеєю, це є спосіб життя. Ми стоїмо на драбині , котра з’єднує небо і землю. І чи від наших вчинків залежатиме, куди будемо рухатись - вверх чи вниз. Тому в часі посту потрібно змінюватись так, щоб підніматись догори, до Христового Воскресіння

Учительському та учнівському колективам подякували Зремяк Н. І. та Криванчик Г.О. за вдало проведений захід.

Кiлькiсть переглядiв: 126

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.