«Стрітення – це зустріч людей з Богом; Стрітення – це зустріч Бога з людиною»

Закінчення різдвяного циклу зимових свят і підготовку до Великодніх Самбірська гімназія відзначила великим святковим дійством «Стрітення – це зустріч людей з Богом; Стрітення – це зустріч Бога з людиною».

«Хоч на землі ще лежить сніг, зранку пощипує морозець, але вже в повітрі відчувається подих весни. У такий час до нас приходить величне свято Стрітення. З самого ранку християни поспішають до церков, щоб помолитись на Божественній Літургії і освятити свічки, які є символом Ісуса Христа – світла для світу» , - такими словами розпочала дійство вчитель народознавства Наталя Козінцева. Звучить пісня «Стрітенська свічка», у якій співається що стрітенська свічка – це символ вогню милосердя, що освітлює дорогу до Бога , це тепло людських сердець.

Лине пісня, що виконує Соломія Пукаляк, а на великому екрані одна за одною з’являються ілюстрації до неї. Тематичну підбірку світлин, які були своєрідним фоном свята, підготувала завуч з виховної роботи Алла Хомик.

/Files/images/DSC_0168.JPG

А далі у святкову світлицю , повернувшись з церкви, заходять господар (Максим Кузьмович) та господиня (Аліна Зубар), яка запалює перед образом свічку, принесену з церкви, і разом з дочкою (Анею Онишкевич) та сином (Олегом Тисовським ) та їхніми друзями розповідають щознають про це свято стрітення . Діти (Лабай С., Бурий Я. ) , які завітали в гості , доповнюють розповідаючи біблійну історію про зустріч у Єрусалимському храмі старця Симеона Богоприємця та пророчиці Анни з Пресвятою Богородицею , опікуном Йомипом та Дитятком Ісусом. Дівчатка (Розмус Ю. та Страхоцька Л.) разом з господинею ведуть розмову про призначення стрітенської свічки в християнському житті українців. Господар ( Максим Кузьмович) нагадав дітям, що свято Стрітення особливо шанується українцями. Доповнили його діти (Кубін О., Данилюк Б.), які завітали на свято і розповіли про те, що козаки і чумаки шанували стрітенську свічку і завжди брали її з собою у дорогу. Господиня розповіла присутнім , що в цей день завжди люди спостерігали за погодою, адже, як вірили наші предки - хлібороби , це Зима зустрічається з Літом. Між ними йде суперечка: кому лишатись , а комусь іти геть. І раптом звучить «Ой у гаю…». У невеличкий імпровізований зимовий лісочок, входять Теплиночка (Лагдан І.) та Літо (Мицак В.). Але лякаються і ховаються за ялинку від суворого Морозенка (Кріль Ю.) та злої Баби Зими (Пазюк Ю.) . Починається суперечка. Собі на допомогу Зима кличе Віхолу (Прокопович Д.) із сніжинками (Хавко Л., Монастирська Д., Ощіпок А. , Вихованська М., Дмитрук А., Щербина В. ) Але як не лютувала Зима, а Літо перемогло, бо йому допомагали глядачі із залу, які згадували і розповідали весняно-літні прикмети та приказки.

Похваливши дітей за такі гарні знання Біблії та українських звичаїв , господар свята запросив до слова отця Тараса Рисея.

Звертаючись до учнів, батьків, вчителів, гостей свята, зокрема до воїнів з підшефної частини, о.Тарас підкреслив, Стрітення – це, дійсно, зустріч людини з Богом, до Якого ми маємо йти постійно, повсякчас. А стрітенська свічка, її вогонь – це символ єднання людини з Творцем, спасіння людських душ. У залі усі присутні запалили свічки, принесені з церкви, вчителем Яремою О.М., ученицями Матвіїшин О., Француз С. Священник , прочитавши молитви на освячення свічок, покропив їх свяченою водою, поблагословив усіх присутніх у залі.

Завершили свято зворушливі слова подяки головного спеціаліста міського відділу освіти Люби Войтко, яка високо оцінила артистичний талант драмгуртківців, подякувала вчителям Козінцевій Н. та Яремі О. за підготовку і проведення свята, побажала усім присутнім миру, спокою, душевного тепла. Офіцер Лапчук В. привітав усіх присутніх , подякував директору гімназії Світлані Якубовській за тісну співпрацю, завдяки якій у теплій дружній атмосфері молоді воїни , особливо зі Сходу, ближче пізнають українські традиції і побажав усім присутнім миру і швидкої перемоги.

Усіх присутніх на завершення свята привітала Кінцак Ліля чудовим виконанням пісні «Зозуля».

Кiлькiсть переглядiв: 212

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.